Microsoft (MSFT) 3 trilyon dolarlık bir titan artık

Microsoft (MSFT) 3 trilyon dolarlık bir titan artık

Microsoft'un (NASDAQ: MSFT) piyasa değeri 3 trilyon dolara ulaştı. Analistler 5 yılda değeri 2 trilyonun üzerinde artan şirketin hisselerini hala çok cazip buluyor.

A+A-

Microsoft (NASDAQ: MSFT) yatırımcıları tek bir muhteşem rakama aşırı derecede odaklanabilirler: 3 trilyon dolar. Bu rakam yazılım devinin şu andaki piyasa değeri. Şirketin sadece beş yıl önce sahip olduğu 1 trilyon doların altındaki piyasa değerine göre dev bir artışı ifade ediyor. Bu olağanüstü başarının, yapay zeka (AI) silahlanma yarışında kendisini erken lider olarak kabul ettirmek de dahil olmak üzere, Microsoft'un son yıllarda elde ettiği sağlam iş kazanımlarından güç aldığını unutmayın.

Nasdaq.com'da  Microsoft hakkında yayınlanan  değerlendirme yazısı böyle başlıyor. Peki bu kadar yükseklere taşıyan öne çıkaran gelişmeler neler, Microsoft hisselerinde gelecek beklentisi nedir?

Bulut ve Azure hizmetlerinde %31 artış

Microsoft gerçekten devasa bir hizmet olarak yazılım işi kuruyor. Bu çeyrekteki satışlar 62 milyar dolara ulaştı; bu da diğer "Muhteşem Yedili" hisse senedi Meta Platformlarının elde ettiği seviyenin neredeyse iki katıydı . Bu, yıldan yıla %17'lik bir artış için iyi bir rakamdı.

Microsoft ayrıca yapay zekadan somut satış başarısı elde ediyor, oysa emsallerinin buradaki kazanımları hala teorik. Teknolojiyi popüler Azure platformuna getirmek özellikle etkili oldu ve Azure işinin bu çeyrekte %31 oranında büyümesine yardımcı oldu. Yöneticiler, Fortune 500'ün neredeyse %70'inin bulut tabanlı hizmet için para ödediğini söylüyor. CEO Satya Nadella, Nisan ayı sonlarında yaptığı konferans görüşmesinde "Azure AI müşterilerinin sayısı artmaya devam ediyor ve ortalama harcama da artmaya devam ediyor" dedi.

Faaliyet geliri 5,2 milyar dolar arttı

Microsoft, işletme gelirinin 5,2 milyar dolar artarak 27,6 milyar dolara çıkmasıyla zaten etkileyici olan kazanç gücüne yenilerini ekledi. Bu %23'lük artış, karlılığı bir yıl önceki %42,9'dan satışların %44,5'ine çıkarmak için yeterliydi. Microsoft geçtiğimiz yılın tamamında 100 milyar dolardan fazla işletme kârı elde etti. Perspektif açısından bakıldığında, bu kazanç rakamı S&P 500'deki ilk 100 şirket dışındaki tüm şirketlerin piyasa değerinden daha yüksek .

%45'e varan kar marjı

Büyük bir şirketin kazanç gücünü hızla artıramayacağını kim söylüyor? Microsoft'un hizmet olarak yazılım satış modeli, herhangi bir yavaşlama belirtisi olmadan karlılığı daha da artırıyor.

Faaliyet kar marjı, geçen yılki %41 seviyesinden son dokuz ayda satışların %45'ine yükseldi. Bu, Microsoft'u Nvidia'nın ardından ikinci en kârlı Magnificent Seven hisse senedi yapmak için yeterli .

8,4 milyar dolara kadar nakit getirisi

Microsoft'un özellikle güçlü bir temettü hissesi olduğu bilinmiyor. Getirisi yalnızca %0,8 ve yönetim, yapay zeka patlamasının bu ilk aşamalarında agresif harcamalarla ilgileniyor.

Ancak hala yatırımcıların önüne çıkan bir nakit getirisi akışı var. Microsoft, hissedarlarına 8,4 milyar dolar, yani ayda yaklaşık 3 milyar dolar gönderdi. Bu nakit, hisse geri alımları ve temettü ödemeleri arasında eşit olarak paylaştırıldı ve yatırımcılar, Microsoft'un kazanç gücünü artırmaya devam etmesi halinde her iki getiri yolunun da tırmanmaya devam etmesini bekleyebilirler.

13 kat satışın cazip değerlemesi

Microsoft hisseleri tahmin edebileceğiniz gibi ucuz değil. Bu iş için neredeyse üç yılın en yüksek seviyesine yakın olan satışların yaklaşık 13 katını ödemeniz gerekecek. Bu değerleme, geçtiğimiz yıl piyasanın yükselişine güç veren Muhteşem Yedi hisse senedi arasında bile oldukça pahalı. Bu kulübün bir sonraki en yakın üyesi olan Meta Platforms'un fiyatı yaklaşık 8 kat satıştır. Nvidia, 35 kat satışla Microsoft'tan daha değerli olan tek üyedir

Analistlere göre yatırımcılar fiyatı şu anda yüksek olsa da bu yazılım titanının hisseleri hala alınabilir. Çünkü her halükarda, önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde Microsoft'a sahip olmak, sabırlı yatırımcılara muhtemelen karşılığını verecektir. 

İlgili Haberler